Go Back   AC3D Forums > General > AC3D General
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 5th September 2012, 09:51 AM   #1
BSquaredeighteen
Junior Member
Advanced member
 
BSquaredeighteen's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default How to Change the Direction of a Translation?

Hi,

I've been working with AC3D only a couple of days. It shows great promise for animating objects created in SketchUp.

However, there seems to be a lack of documentation on how to do translations, which I finally learned means linear movement as opposed to rotations. So far, all of the tutorials I've found focus on rotations instead of translations.

Below is a brief video I made to illustrate my question. I'm trying to figure out how to change the direction that the object moves along the line. As you can see in the video, no matter which direction I create the line in, the model moves from left to right. How do I get it to switch to moving right to left?

Thanks,
Bill

- http://www.youtube.com/watch?v=ZYfF7z86208&feature=youtu.be
__________________
Let your imagination take flight!
BSquaredeighteen is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2012, 11:34 AM   #2
Stiglr
Senior Member
Professional user
 
Stiglr's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Portland, OR
Posts: 604
Default Re: How to Change the Direction of a Translation?

Try editing the Value 0 and Value 1 entries. Start with giving the 1.00 value a negative sign.
__________________
Flight Sim Project Contributor

My Gaming Rig:
i5 2500K Quad-Core CPU at 3.3GHz
MSI P67A-C43 mobo
4GB of PC12800 DDR3 memory
Windows 7
1GB Galaxy GeForce GTX550 Ti video card GeForce 270.61 drivers (4/2011)
Cougar joystick/throttle combo
CH Pedals
Stiglr is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2012, 11:45 AM   #3
BSquaredeighteen
Junior Member
Advanced member
 
BSquaredeighteen's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: How to Change the Direction of a Translation?

I had tried that but it didn't work. If I'm not mistaken, those values refer to the starting and ending point for whatever dataref is chosen and shouldn't be messed with.

Someone at the X-Plane.org forums gave me the answer: simply rotate the line using the rotation tool.

Thanks anyway,
Bill
__________________
Let your imagination take flight!
BSquaredeighteen is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2012, 12:26 PM   #4
Stiglr
Senior Member
Professional user
 
Stiglr's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Portland, OR
Posts: 604
Default Re: How to Change the Direction of a Translation?

Great to know! (Still odd that the translation feature doesn't automatically determine direction of movement based on beginning and end points...)
__________________
Flight Sim Project Contributor

My Gaming Rig:
i5 2500K Quad-Core CPU at 3.3GHz
MSI P67A-C43 mobo
4GB of PC12800 DDR3 memory
Windows 7
1GB Galaxy GeForce GTX550 Ti video card GeForce 270.61 drivers (4/2011)
Cougar joystick/throttle combo
CH Pedals
Stiglr is offline   Reply With Quote
Old 25th September 2012, 05:52 PM   #5
BSquaredeighteen
Junior Member
Advanced member
 
BSquaredeighteen's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 26
Default Re: How to Change the Direction of a Translation?

After my post above, I discovered an easier way is to flip one axis at a time until you get the right one. Which one can be determined by trying them one at a time. If one doesn't work, back up one step and try the next axis. Someone more familiar with AC3D than I would probably know right off the bat which one to do. But trial and error works well too.

Bill
__________________
Let your imagination take flight!
BSquaredeighteen is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
translations

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 07:45 PM.


AC3D Forum
(C) Inivis Limited 2020